‘Doe niet alsof het in Nederland niet zo’n vaart zal lopen of dat Wilders zoveel milder is geworden’

Hij stond in New York net in de lift, toen de boel blokkeerde. Storing. Laat ik dan maar iets nuttigs doen, dacht hoogleraar John Morijn. Hij tikte een aantal berichten (‘draadje’) op X over de verkiezingsuitslag in Nederland. Strekking: onderschat het risico niet, democratie en rechtsstaat kunnen snel afbrokkelen. Dat had hij gezien in Hongarije en Polen. Op het draadje volgde een lawine aan reacties.

Morijn, werkzaam aan de universiteit van Groningen en nu een jaar op verlof in de Verenigde Staten, deed onderzoek naar de afkalving van de democratie in Hongarije en Polen. In het eerste land zwaait Victor Orbán al jaren de scepter, een autocraat die direct felicitaties stuurde naar geestverwant Geert Wilders. In Polen keerde onlangs het tij en versloeg de oppositie de rechts-populistische PiS.

Wat is uw zorg over Nederland?

„Ik was niet eens zozeer verrast door de uitslag, die geeft een trend weer die je ziet in heel Europa, eerder al in Italië en straks waarschijnlijk in Frankrijk. Maar wat me verbaasde, waren de luchtige reacties. Het ging vrijwel meteen weer over het spel, over de campagne en wie nu met wie kan gaan regeren, etcetera. Terwijl je zou moeten laten zien welk draaiboek hier speelt en welke gevolgen dat kan hebben als je het niet serieus neemt.”

Welk draaiboek is dat dan?

„Hetzelfde als in alle landen waar populisme een machtsfactor is geworden. Er komen maatregelen en wetgeving die strijdig zijn met de Grondwet of de mensenrechten. Die sneuvelen in de rechtbank en dan worden rechters het doelwit. Net als maatschappelijke organisaties en journalisten. Gelukkig gaat het hier nog om woorden, maar we moeten niet denken dat Nederland zo bijzonder is dat er niets kan gebeuren. Wilders had het al over ‘D66-rechters’ en heeft journalisten ‘tuig’ genoemd.”


Lees ook
Nieuwsmedia: ‘Wilders’ tweet is gevaarlijk’

Wilders staat op 18 mei de pers te woord over de formatiegesprekken.

Welk effect had zulke intimidatie in Polen en Hongarije?

„Ze kan leiden tot strategisch gedrag van rechters, journalisten en anderen, om zaken te mijden of zich niet meer uit te spreken. Dat geldt trouwens met name voor vrouwen, omdat die vaak doelwit worden. En het werkt, want de tegenstanders van de democratische rechtsstaat zijn beter georganiseerd en weten beter wat ze willen dan de voorstanders.”

Je moet de PVV-stemmers serieus nemen, maar dat is wat anders dan een partij faciliteren die onuitvoerbare voorstellen doet

Wat kunnen wij daarvan leren?

„Dat het draaiboek overal hetzelfde is, maar dat je er ook concrete dingen tegen kunt doen. Ik was ervan overtuigd dat het in Polen al te laat was. De OVSE had gewaarschuwd dat de verkiezingen daar wel formeel vrij zouden verlopen, maar niet eerlijk. Het liep anders. Op een feestje na de verkiezingen reageerden mijn kennissen geëmotioneerd. Ze hadden het gevoel dat ze heel dicht bij de afgrond waren geweest.”

Hoe hebben ze dat voorkomen?

„De oppositiepartijen zijn over hun schaduw heen gesprongen en gaan samenwerken tegen de PiS. Dat was net op tijd. Ook zijn er veel meer mensen gaan stemmen dan bij de vorige verkiezingen, met name jongeren en vrouwen. Dat heeft ontzettend veel uitgemaakt. Les voor Nederland is: zorg ervoor dat nog meer mensen gaan stemmen en weten waar het om gaat.”

De tegenstanders van de democratische rechtsstaat hebben zich beter georganiseerd dan de voorstanders

In Hongarije liep het heel anders.

„Daar spelen ook andere factoren. In Hongarije bestaat al sinds 2015 de noodtoestand. Die is uitgeroepen tijdens de Syrische vluchtelingencrisis, daarna verlengd door de coronacrisis en nog eens wegens de oorlog in Oekraïne. Het resultaat is dramatisch. Ik was op een conferentie in een gebouw van de Central European University in Boedapest, die in feite door Orbán is weggepest. Dan zit je in een vrijwel leeg gebouw. De democratie in dat land is echt wel zo’n beetje dood.”

Wat moeten politici en media volgens u doen?

„Allereerst: onderschat het risico niet. Ga niet vertellen dat het in Nederland niet zo’n vaart zal lopen of dat Wilders zoveel milder is geworden. Dat is de belangrijkste les die ik in Polen heb geleerd: het kan heel snel gaan.”

De PVV uitsluiten versterkt toch alleen maar het ressentiment?

„Je moet de partij en de kiezers blijven onderscheiden. Zij stemmen op een man van wie ze ook wel weten dat hij het equivalent is van de pestkop in de klas. Dat moet je onderzoeken en serieus nemen. Maar dat is wat anders dan een partij faciliteren die onuitvoerbare voorstellen doet.”

Wat kunnen burgers doen?

„Ga niet anderen de schuld geven, maar begin bij jezelf. Betaal voor je nieuws in plaats van Facebook af te scrollen. Word lid van een partij, zodat daar niet alleen politieke carrièristen rondlopen. Laat in talkshows eens andere mensen aan het woord. Voer een gesprek met een PVV-stemmer. Laat kenners zakelijk uitleggen wat er op het spel staat.”

Ook een les uit Polen?

„Rechters hielden daar een soort ‘Grondwet-tournee’. Op de Poolse variant van Pinkpop speelden ze zaken na en gingen ze in gesprek met het publiek. Ik vroeg aan een van die rechters wat hij ervan had geleerd. Hij zei: hoe groot de afstand tot de samenleving is geworden, maar ook dat je met zulke initiatieven niet je gezag op het spel zet, maar juist autoriteit wint. Polen is een hoopvol voorbeeld. Na de uitslag kreeg ik troostende sms’jes van Poolse kennissen, met de vraag hoe het nu met mij was.”


Lees ook
Hongaarse hoogleraar: ‘De EU moet ons eruit schoppen’

<strong>De Hongaarse premier Viktor Orbán (rechts) en de Poolse premier Mateusz Morawiecki</strong> onlangs in Boedapest.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/11/ac280c298doe-niet-alsof-het-in-nederland-niet-zoac280c299n-vaart-zal-lopen-of-dat-wilders-zoveel-milder-is-gewordenac280c299-2.jpg”><br />
</a> </p>
<aside data-article-id=